Åpen sak:

Åpner kafé som et tilbud til etterlatte for selvmord
LEVE Telemark inviterer onsdag kveld, til kafé på Nome frivilligsentral. – Hit kan alle komme, enten de har behov for å prate eller bare sitte å være med, sier fylkesleder i LEVE, Trine Colseth Aaby.
«Hvert eneste selvmord er en tragedie. For han og hun som opplevde livet så tungt og mørkt at det framsto som en løsning å forlate det. For familie og venner som står tilbake i sjokk og sorg. For det store fellesskapet som mistet en av sine. Selvmord er et betydelig samfunns- og folkehelseproblem».
Dette er innledningen til regjeringens handlingsplan for forebygging av selvmord. Ni departement står bak en nullvisjon for selvmord i Norge.
Likevel er selvmordstallene høye og de synker ikke. I gjennomsnitt har 655 mennesker tatt livet sitt i Norge hvert år, de siste fem årene. I 2023 var tallet 707. Så høye tall er ikke registrert siden 1980-tallet.
Ønsker å være tilstedeværende i hele Telemark
I Nome har antall selvmord per 100 tusen innbyggere økt fra 45,9 i perioden 2009-2013 til 107,1 i perioden 2019-2023. I den siste perioden er sju dødsfall registrert som selvmord, mot tre i den første perioden (På grunn av personvern opererer vi bare tall for femårsbolker).

– På landsbasis er det triste tall og en trist utvikling. Det ser man dessverre også her i Telemark.
Trine Colseth Aaby
– På landsbasis er det triste tall og en trist utvikling. Den samme utviklingen ser en også i Telemark, sier Aaby.
Hun forteller at mange har opplevd å bli berørt av selvmord i Nome de siste årene.
– Derfor er det et behov for oss, og det er viktig for oss å være tilgjengelige i hele fylket. Vi forsøker å få en rutine på det arbeidet, men prøver oss litt fram. Så vidt jeg vet, er det første gang vi har LEVE Kafé på Ulefoss.
Aaby forteller at de ulike krisesentrene og kriseteam rundt om i kommunene, er orientert om LEVE. Der er ofte slik organisasjonen kommer i kontakt med folk.
– I en akutt situasjon er det gjerne mye som skjer, og så går det litt tid, kanskje hverdagen kommer og da kan det gjerne bli vanskelig. Jeg tror vi kan være en utrolig god hjelp over tid.
En del av LEVEs tilbud er dialog med det de kaller «likeperson». Dette er en som selv har opplevd å miste noen, og ønsker å være til hjelp for dem som nylig har opplevd det samme. Likepersoner har gjennomgått et kurs i likepersonsarbeid, og har støtte av en fagveileder.
Ser an behovet til de som møter opp
Aaby forklarer at hensikten med kafekvelden er å opprette et møtested der det skal være trygt og godt å møtes.
– Etter et selvmord og tap, har folk ulike behov. Kanskje har det gått en tid og man ønsker å prate. Andre trenger bare å møtes. Sorgen er individuell og den endrer seg. Kafetilbudet har en dobbeltfunksjon som sorggruppe, men her er det også lov til å komme å gå som en vil. Man trenger ikke å ha noe å formidle. Kvelden blir litt til etter hvem som møter opp, og hvilke behov de har. Det primære er at det skal være trygt, tillitsbasert og konfidensielt.
Tanken er å tilby flere slike kvelder, kanskje på Ulefoss eller kanskje andre steder i nærheten.
– Det kommer an på ønsker og behov, så vi ser det an, sier Aaby.
Treffet er uansett åpent for både nye og tidligere brukere av LEVEs tilbud, og starter klokken 19.00 på frivillighetssentralen ved Ulefoss Senteret, onsdag 21. mai.
Trenger du noen å snakke med:
Mental helse: 116 123
Mental helses chat: mentalhelse.no
Chattjeneste for ungdom: mentalhelseungdom.no
Kirkens SOS: 22 40 00 40
Har du behov for akutt hjelp: 113
Du kan også ta kontakt med fastlegen din.
Fakta og tallgrunnlag i denne saken er utarbeidet av Samarbeidsdesken, et journalistisk fellesprosjekt mellom Landslaget for lokalaviser (LLA), Senter for undersøkende journalistikk (SUJO) og NRK.
