Kullmila: En stor dugnadsgjeng står bak det solide arbeidet med fremstilling av trekull etter eldgamle tradisjoner. 700 sekker regner Holla historielag å få ut av kullmila.
Topp kvalitet: Erling Susaas og Gunleik Aspheim er strålende fornøyd med resultatet og lover trekull av ypperste kvalitet.
Eget milebrygg: Birger Bergland viser her frem den hjemmelagde ølen som han selv pryder etiketten på. Hjemmebrygget er kun i 100 eksemplarer og er av typen «stout».
Pakker sekker: Øyvind Thorstensen pakker her kull i sekker før det skal ut for salg. Dugnadsgjengen regner med at de vil komme opp i et antall på 700 sekker, før mila er tom.

I dag kan du få kjøpt det unike trekullet

Kun sjarmøretappen gjenstår for kullmila på Skedsmoen. Anlegget for å fremstille trekull er åpnet opp og det edle trekullet skal være av ypperste kvalitet. Allerede torsdag legges det ut for salg.

Publisert Sist oppdatert

Over 1000 arbeidstimer har gått med i prosessen for å fremstille trekull etter gammel oppskrift. 20-30 mann har deltatt i prosjektet som startet på sensommeren 2021 i regi av Holla historielag.

Etter et møysommelig arbeid ble kullmila tent på høsten og brant under døgnbemanning i fire dager. Siden har konstruksjonen stått urørt, før den ble åpnet denne uka til et stort smil fra milementor, Gunleik Aspheim.

– Dette har vært vellykket fra start til slutt og resultatet ble som forventet. Nå har vi fylt 400 sekker siden vi åpnet opp mila. Jeg regner med vi vil fylle 300 sekker til, som er på størrelse med store potetsekker. Det blir spennende å se hvordan kullet fungerer, men jeg er sikker på at det er av ypperste kvalitet, sier Gunleik.

Kjære leser!

For å fortsette må du ha et abonnement og være innlogget.

Har du ikke abonnement?

Bli abonnent

Powered by Labrador CMS