SUKKERERTER: Olaug Teigen driver markedshagen Helgen Grønt og Godt på tredje sesongen, og har et mangfold av grønnsaker å by på. Spiseklare sukkererter er en av dem. Til høyre sees aspargesbønner, som også kan høstes av nå.
KÅL: Og her er knutekålen på gang.
VIKTORIANSK DRIVHUS: I hjertet av hagen er det bygget et lekkert drivhus i viktoriansk stil.
FARGERIKT MANGFOLD: Squash, beter, brokkoli, kål og sukkererter, direkte fra hagen og garantert giftfrie. Og legg merke til gulrøttene.

– Jeg dyrker jorda mer enn grønnsakene

Det går mot høysesong på småbruket Rønningen i Helgja, hvor en bugnende og mangfoldig grønnsakshage allerede høstes fra.

Publisert Sist oppdatert

Friske grønnsaker rett fra gården
– Du er vel ikke allergisk for bier, spør hun for sikkerhets skyld. Innerst i hagen står nemlig en rekke bikuber, og noen av beboerne er ute «på jobb». Og ekstra surrer de rundt de blå agurkurtblomstene. Men, neida det skal gå bra. Bier hører hjemme i en hage som denne. Det er tredje sesongen Olaug Teigen driver konseptet Helgen Grønt og Godt, med småskalaproduksjon av grønnsaken, urter og honning på menyen. Varene selges direkte fra gården, via abonnement eller gjennom Reko-ringen i Grenland. Hun har også fast leveranse av salat til Spiseriet på Øvre Verket.

Best mulig jordhelse
– Så salat produserer jeg mye av, forteller Olaug mens vi går langs bed og renner med ulike grønnsaker. Her er sukkererter og bønner, løk, grønnkål, knutekål, beter og squash, innimellom blomster og urter. For å nevne noe. Stikkordet er mangfold som er selve grunntanken for markedshagen til Olaug Teigen.

– Biologisk mangfold er viktig. Det gir robusthet. Om én kultur slår feil, så har jeg en annen å tilby. Jeg veksler litt fra år til år, og prøver å bearbeide jorda minst mulig for ikke å forstyrre meitemark og andre mikrober som lever der nede. Det er de som sørger for en sunn jordkultur, forklarer hun.

Kjære leser!

For å fortsette må du ha et abonnement og være innlogget.

Har du ikke abonnement?

Bli abonnent

Powered by Labrador CMS